Handbagage – regler gällande resväskor ombord

Vad är handbagage?

Handbagage kallas den väska eller kasse som du inte checkar in, utan som du vill ta med dig ombord på planet. Handbagage är perfekt för dig som inte ska åka en längre resa, vill ha extrapackning med på resan, eller inte har några planer på att checka in en stor resväska. På pickpack.se kan du hitta mängder av kabinväskor i olika former och storlekar som passar perfekt att ha som handbagage.

Handbagage – regler

Det kan vara en djungel att veta vad som gäller när du ska checka in ditt handbagage. Flygbolagen har ofta olika regler och du bör därför se över för respektive flygbolag hur du tar dig igenom säkerhetskontrollen utan anmärkning. I en artikel på momondo.se kan du läsa djupare i vad flera olika flygbolag kräver gällande handbagage.

Handbagage – mått

Så, hur stort får handbagage vara? Det kan se olika ut för olika flygbolag, men det finns idag en IATA-standard (frivillig överenskommelse mellan flygbolag) som säger att ett handbagage får ha maxmåtten som visas nedan. Viktigt är dock att du alltid kollar vad ditt flygbolag säger gällande maxmått.

 • Höjd = 56 cm
 • Bredd 45 cm
 • Tjocklek 25 cm

Hur mycket vätska i handbagage?

Vätskor får endast medtas i en behållare som rymmer max 100 ml. Detta leder till att du inte kan ta med dig en större flaska som bara innehåller hälften av innehållet. För att vara på den säkra sidan – kolla alltid etiketten på flaskan hur mycket som ryms. Dina vätskor ska rymmas i en återförslutningsbar plastpåse som rymmer max en liter. Du kan endast ta med dig en påse med vätskor i ditt handbagage. På transportstyrelsen.se kan du läsa mer om hur vätskor i handbagaget ska hanteras.

Hur mycket får handbagage väga?

Det är olika vad ett handbagage får väga. Nedan ser du en tabell tagen från ett blogginlägg på matochresebloggen.se, på vad olika flygbolag har för regler gällande vikt och maxmått på din kabinväskor.

Flygbolag Maxmått Maxvikt
Air Berlin 55 x 40 x 23 cm 8 kg
AirFrance 55 x 35 x 25 cm 12 kg
British Airways 56 x 45 x 25 cm 23 kg
Easyjet 56 x 45 x 25 cm. Utan maxgräns “Ska gå att lyfta upp”.
Emirates 55 x 38 x 20 cm 7 kg (men det ingår alltid incheckat bagage)
Finnair 56 x 45 x 25 cm 8 kg, inklusive personlig sak
KLM 56 x 35 x 25 cm 12 kg, inkl personlig sak
Lufthansa 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Norwegian 55 x 40 x 23 cm 10 kg, inklusive personlig sak
Pegasus 55 x 40 x 20 cm 8 kg
Ryanair 55 x 40 x 20 cm 10 kg
SAS 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Turkish Airlines 55 x 40 x 23 cm 8 kg
Wizzair 55 x 40 x 23 cm 10 kg
Vueling 55 x 40 x 20 cm 10kg

Medicin i handbagage

Du får ta med dig medicin i handbagaget. Oavsett om dessa är receptbelagda eller inte. Du måste däremot visa upp flytande medicin vid säkerhetskontrollen. Nedan ser du en lista på vanliga mediciner som får tas med ombord.

Föremål Handbagage Incheckat
Tabletter och pulver Ja Ja
Kosttillskott Ja Ja
Flytande mediciner & sprutor Ja – men ska presenteras i säkerhets-kontrollen Ja
Sjukvårds-artiklar Ja Ja
Inhalator Ja Ja

Listan är tagen från ett blogginlägg från scyscanner.se.

Vad får man ha i handbagage?

Som resenär kan det vara svårt att veta vad exakt man får ha med sig i ett handbagage. De flesta föremål som är vassa eller spetsiga får inte medtas ombord, utan får då följa med i incheckat bagage. Transportstyrelsen.se har ett bra inlägg om vad du får ta med dig ombord på planet.

Undantag på vassa saker i handbagage

 • Nagelsax
 • Pincett
 • Rakhyvel

Smarta saker att ha i handbagage

 • Pass och pengar
 • Nycklar
 • Glasögon
 • Värdesaker
 • Medicin
 • Elektronik