Hemförsäkring & Resa

En hemförsäkring täcker mycket mer än vad namnet antyder. Den ger ett grundläggande skydd och är något du behöver oavsett hur eller var du bor. Här kan du läsa mer om vad som ingår i en hemförsäkring på resa, och om andra typer av försäkringar. Hos en oberoende sida som Konsumenternas.se kan du läsa mer om och jämföra olika typer av försäkringar.

Vad ingår i en hemförsäkring?

I en vanlig hemförsäkring döljer sig mer än man kanske tror. Förutom en försäkring för ditt hem innehåller hemförsäkringen vanligtvis reseskydd, rättskydd, skadeståndsskydd och överfallsskydd. De flesta hemförsäkringar har snarlika basutbud, som snarare skiljer sig i detaljerna. Även om alla hemförsäkringar till exempel har ett reseskydd kan skillnaden vara stor i hur bra detta reseskydd är.


De flesta försäkringsbolag listar gärna alla fördelar och vad som ingår i just deras hemförsäkring, men jämför noga och ta hjälp av oberoende aktörer som Konsumenternas för att få en mer rättvis bild av vad som ingår och inte.

Hemförsäkring med bostadsrätt

Även om alla hemförsäkringar täcker mycket som standard behöver du som äger en bostadsrätt eller villa ytterligare en separat försäkring för skador som kan uppstå i själva bostaden. Det finns dock försäkringsbolag som inkluderar bostadsrätter i sin vanliga hemförsäkring. Ett sådant exempel är WaterCircles, vars vanliga hemförsäkring inkluderar både bostadsrätt och ett gott reseskydd.

Hemförsäkring & Resa

Hemförsäkringen innehåller ett grundläggande reseskydd för dig och din familj. Detta skydd ger dig ersättning för de flesta saker som kan drabba dig när du är på resa, som en akut sjukdom eller ett olycksfall. Reseskyddet gäller i regel för resor på upp till 45 dagar, i vissa fall 60 dagar. Jämför reseskyddet mellan försäkringsbolag för att hitta det bästa alternativet för dig – skillnaden kan vara stor.

Skyddar min hemförsäkring på resa?

Alla hemförsäkringar har som sagt reseskydd i grunden. Det kan dock skilja sig mycket hur bra detta skydd är och hur mycket ekonomisk ersättning du kan få. Kom även ihåg att du som resenär inom EU alltid har rätt till samma akutsjukvård som invånare i landet, förutsatt att du har med dig EU-kortet, vilket alla svenska medborgare har rätt till. Läs mer om hur du beställer EU-kortet hos Försäkringskassan.

Särskilda reseförsäkringar

Om du saknar hemförsäkring kan du teckna en separat reseförsäkring med motsvarande skydd. Kolla även upp om det ingår till exempel avbeställningsskydd i din vanliga hemförsäkring – om inte kanske det kan vara värt att lägga till? Läs mer om den vanliga hemförsäkringens reseskydd hos Konsumenternas eller mer om vad du behöver tänka på innan resan hos WaterCircles.

Övriga försäkringar

Även om hemförsäkringen ger ett grundläggande skydd som förhoppningsvis räcker för de flesta, finns det så klart många specifika försäkringar för olika ägodelar och saker. Här är tre exempel på några av de vanligaste, och vad de innebär.

Fordons- och bilförsäkring

Gemensamt för alla fordonsförsäkringar är den obligatoriska Trafikförsäkringen, som ser likadan ut hos alla försäkringsbolag och följer reglerna i trafikskadelagen. Utöver denna talar man om halvförsäkring och helförsäkring, som är frivilliga tillägg och främst till för att ersätta skador på fordonet och rättskostnader vid eventuella tvister. Vilken försäkring som passar ditt fordon bäst beror på hur mycket du vill betala och vad fordonet är värt.


Vissa typer av fordon, som släp och husbilar har ingen egen trafikförsäkring, utan täcks av försäkringen till det fordon som de är kopplade till. En bilförsäkring som är märkt med Bra Miljöval kan du hitta hos WaterCircles.se.

Personförsäkring

Som svensk medborgare har du så klart ett visst skydd vid olycksfall eller sjukdom. En personförsäkring fungerar som komplement till detta skydd och kan ge en tryggare ekonomi om något skulle hända. Om du går i skola eller är anställd på ett företag är chansen stor att du redan har en personförsäkring genom dem. Kolla därför upp vilka försäkringar du eventuellt redan har innan du tecknar en ny.


Kom även ihåg att du kan få ersättning från flera personförsäkringar du har. På ersattningskollen.se kan du göra enkla uträkningar på hur mycket ersättning du kan få ut som sjukskriven.

Djurförsäkring

En hund eller katt har inte samma samhälleliga skydd som en människa, och utan en djurförsäkring kan en skada eller sjukdom innebära höga veterinärkostnader. Vanligtvis kan du för en hund eller katt teckna försäkring först när de är 6 veckor gamla, och inte efter att de uppnått en viss ålder.


Djurförsäkringen kan förutom en veterinärvårdsförsäkring innehålla en livförsäkring om djuret skulle dö oväntat tidigt, och ett ekonomiskt skydd för att täcka vaccinationskostnader. Topprankade hundförsäkringar kan du exempelvis hitta hos Manypets.com